Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Τη Δευτέρα 3/11/14 το σχέδιο στη Βουλή της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια




REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Τη Δευτέρα το πρωί θα έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση χρεών των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών,  για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, όπως έκανε γνωστό ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας (φωτογραφία αρχείου). EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Δένδιας αναλαμβάνει υπουργός Άμυνας και τη θέση του παίρνει ο κ. Κώστας Σκρέκας. *

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε ότι εκείνος θα φέρει τη Δευτέρα το πρωί στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και το απόγευμα θα γίνει η ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό, διευρύνεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια περιλαμβάνοντας δυό ακόμη κατηγορίες δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπεριληφθούν στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση και εκείνα που αφορούν τη λεγόμενη «κακή» Αγροτική Τράπεζα, καθώς και εκείνα που έχουν συναφθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Πρόκειται στην ουσία για αγροτικά δάνεια που μεταφέρθηκαν στο «κακό κομμάτι» της Αγροτικής Τράπεζας και την Πειραιώς και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές, επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, πτηνοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι - σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές και ενώ έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις υπηρεσιακών στελεχών μέσα στο Σαββατοκύριακο που δεν επέφεραν δραστικές αλλαγές στο σχέδιο - στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι ανωτέρω έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διαγραφή οφειλών, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη - εκτός εάν παραιτηθούν αυτών των ρυθμίσεων - δεν έχουν νομικώς λυθεί ως εταιρείες ούτε έχει σταματήσει η δραστηριότητά τους, δεν έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση και δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οι διαγραφές των απαιτήσεων και των τόκων γίνονται εφόσον οι οφειλέτες στις 30 Ιουνίου 2014 είχαν προς την τράπεζα οφειλή με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε επίδικη είτε ρυθμισμένη, δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα, λόγω ρύθμισης, και είχαν μια ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

Tις 30/10/2014 o Nίκος Δένδιας είχε αναφέρει τα ακόλουθα (δείτε στο βίντεο που ακολουθεί) :


*Ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Υπουργός Ανάπτυξης θα τοποθετηθεί ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος αποχωρεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς από το Σάββατο αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα επιτρόπου Μετανάστευσης στην Ε.Ε.

Πηγές:
 ΑΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/875369/ti-deutera-to-sxedio-gia-ta-kokkina-daneia
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/874851/ti-deutera-sti-bouli-i-ruthmisi-gia-ta-kokkina-epixeirimatika-daneia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου