Κυριακή 26 Απριλίου 2015

O «πατέρας» του Grexit γέννησε και το Grimbo


Ο οικονομολόγος της Citigroup και πατέρας του «Grexit» Ebrahim Rahbari φαίνεται ότι είναι έτοιμος να προσθέσει έναν ακόμη όρο στο λεξιλόγιο των οικονομικών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, o Rahbari «επινοήσε» το 2012 τον όρο Grexit προκειμένου να περιγράψει το ρίσκο που διατρέχει η Ελλάδα να εξέλθει από το ευρώ. Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια έκθεση που συνέγραψε με τον Williem Buiter, τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας. Εκείνη την εποχή, η πιθανότητα ενός Grexit υπολογιζόταν στο 50% εντός των 18 μηνών που θα ακολουθούσαν.

Από τότε, ο όρος έγινε κοινός τόπος. Μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση του όρου στη google παράγει πάνω από 8 εκ. αποτελέσματα.

Καθώς όμως το 2015 πλέον η Ελλάδα βρίσκεται εντός του ευρώ, ο Rahabari εφηύρε έναν άλλο όρο, αναφέρει το Bloomberg. Αυτή τη φορά προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση αβεβαιότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Πρόκειται για τον όρο «Grimbo» - σύντμηση των λέξεων Greece και Limbo (αβεβαιότητα) – ο οποίος περιγράφει σύμφωνα με τον Rahbari «τα γκρίζα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα δεν λαμβάνει άλλα χρήματα από τους Ευρωπαίους, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα».

Όπως αναφέρει στο Bloomberg o αναλυτής της Citi, αυτά τα σενάρια είναι κυρίως δύο. Στο πρώτο, επιτυγχάνεται συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης, αλλά μόνο μετά από την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου και αθέτησης πληρωμών. Ένα Grimbo θα μπορούσε, επίσης, να συμβεί εάν δεν υπάρξει μια νέα ενίσχυση προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κηρύξει πτώχευση, να εισάγει ελέγχους κεφαλαίου, να εκδοθούν IOUs, αλλά η Ελλάδα να συνεχίσει να εξαρτάται από το ευρώ.

http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/bloomberg-o-pateras-tou-grexit-gennise-kai-to-grimbo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου