Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

250.000 αιτήσεις A21. Θα αναζητηθεί το αχρεωστήτως καταβληθέν επίδομα. Υπέυθυνοι για μια ακόμη φορά οι λογιστές.







Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε χθες στην βουλή η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κα Θεανώ Φωτίου, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 250.000 αιτήσεις Α21 για το οικογενειακό επίδομα. Στο ίδιο έγγραφο η Κα Φωτίου επισημαίνει ότι για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων σε μη δικαιούχους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ συνεργάζονται με τη Διεύθυνση Εισπράξεων και τη Διεύθυνση Παροχής Φορολογικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να βρεθεί ο απλούστερος, αποτελεσματικότερος και συντομότερος τρόπος είσπραξης τους δεδομένου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία μέσω ΚΕΔΕ είναι χρονοβόρα.


Τέλος, οι Κα Θ. Φωτίου καταδεικνύει ποιοι ευθύνονται (για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών) για την καταβολή μέρους της πρώτης δόσης του επιδόματος, και όχι του συνόλου αυτής.


Χωρίς περαιτέρω σχόλια δείτε το έγγραφο που κατατέθηκε στην βουλή σχετικά με το θέμα.


----------


Αθήνα, 28.06.2016


Αριθ. Πρωτ.: 558

ΠΡΟΣ Τη Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων

Αθήνα

ΚΟΙΝ.: Υπουργείο Οικονομικών Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (με συνημμένη ερώτηση) Λεωχάρους 2, Τ.Κ.: 105 62 ΑΘΗΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29 Ταχ. Κώδικας : 101 10-Αθήνα TELEFAX : 210 5203872

Πληροφορίες: Φίλιππος Κωνσταντίνου Τηλέφωνο : 2131516116 E-MAIL: ypertns@ypakp.gr

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη καταβολή του 50% της α' δόσης των οικογενειακών επιδομάτων»

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές, κ.κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου και Γ. Κουτσούκο, σας πληροφορούμε τα εξής:

Σύμφωνα με τις παρ. 1, 2, και 3 του άρθρου 2, της αριθ. Δ27/οικ. Δ27/οικ. 15239/645/16.5.2013 (ΦΕΚ Β'1227 ΚΥΑ) όπως τροποποιήθηκε με τις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου μόνο της ΚΥΑ αρ. Δ27/οικ.7943/263/12.3.2014 (ΦΕΚ Β' 701), το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καταβάλλονται για τους δικαιούχους κάθε έτους ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εντός είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών. Στους δικαιούχους που ήδη λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21. Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάσει την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

Στον αρχικό σχεδιασμό της πολιτικής του ΟΓΑ είχε αποφασιστεί να καταβληθούν τα δικαιούμενα ποσά των Οικογενειακών Επιδομάτων, σε όσους θα υπέβαλαν ηλεκτρονικά την αίτηση - δήλωση Α21 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016, καθόσον, στις προκαταβολές του Α' τριμήνου των ετών 2014 και 2015 διαπιστώθηκε ότι υπήρξε καταβολή ποσών σε μη δικαιούχους και δυσκολία στην ανάκτησή τους, με αποτέλεσμα η χορήγηση προκαταβολής να αποτελεί την έσχατη λύση.

Η αποχή όμως των φοροτεχνικών και η καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS, είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθούν μέχρι και την 20.4.2016, μικρός αριθμός (34.846) αιτήσεων Α21. Ο αριθμός των δικαιούχων προκαταβολής ανέρχεται σε 701.000 και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του αριθμού των υποβληθεισών αιτήσεων Α21.

Ο ΟΓΑ βασιζόμενος στην παραπάνω διάταξη, σύμφωνα με την οποία η χορήγηση κατ' έτος της προκαταβολής δεν είναι υποχρεωτική αλλά ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του και συνεκτιμώντας την καθυστέρηση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των 8 εκατομμυρίων από τις χορηγηθείσες προκαταβολές των ετών 2014 και 2015 και προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση του σε ακόμη περισσότερα αχρεωστήτως καταβληθέντα αποφάσισε το ποσό της προκαταβολής να περιοριστεί στο 50% του δικαιούμενου.

Την 22.4.2016 προκαταβλήθηκε ως πληρωμή του Α' τριμήνου 2016 το 50% του ποσού της 1ης δόσης του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών δεδομένου ότι:

Οι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων έτους 2016 μπορούν, από τις αρχές Απριλίου 2016, μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΕΙ, να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση (έντυποΑ21) ώστε να τους καταβληθεί μαζί με τη δεύτερη δόση έτους 2016 και το υπόλοιπο μισό του ποσού της 1ης δόσης, όπως θα προκύψει μετά την εκκαθάριση της αίτησης δήλωσης Α21 του τρέχοντος έτους. Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 250.000 αιτήσεις - δηλώσεις Α21 εν δυνάμει δικαιούχων και για όσες θα υποβληθούν τουλάχιστον, μέχρι την 24.6.2016, αφού επεξεργαστούν από τις υπηρεσίες του ΟΓΑ και αν πληρούν τις προϋποθέσεις, μαζί με το ποσό της 2ης δόσης θα καταβληθεί και το υπόλοιπο μισό της 1ης δόσης. Είναι στην ευχέρεια του πολίτη προκειμένου να του καταβληθούν τα πραγματικά δικαιούμενα ποσά να υποβάλει έγκαιρα την αίτηση δήλωση Α21.

Σε ότι αφορά την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων σε μη δικαιούχους οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ συνεργάζονται με τη Διεύθυνση Εισπράξεων και τη Διεύθυνση Παροχής Φορολογικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να βρεθεί ο απλούστερος, αποτελεσματικότερος και συντομότερος τρόπος είσπραξης τους δεδομένου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία μέσω ΚΕΔΕ είναι χρονοβόρα.

Το πρώτο τετράμηνο του 2016 ο ΟΓΑ έχει λάβει από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή των επιδομάτων 90.000.000,00 €.

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών, προς το οποίο κοινοποιούμε φωτοαντίγραφο της Ερώτησης.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Θ. ΦΩΤΙΟΥ





Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/29990

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου