Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

«Βαρουφα-μανία»




Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκδοτικών οίκων, στη λίστα με τα δέκα οικονομικά βιβλία που σημείωσαν τις περισσότερες πωλήσεις το διάστημα Ιανουάριος - Φεβρουάριος εντοπίζονται τέσσερα του κ. Βαρουφάκη και ένα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά

Στα ράφια των βιβλιοπωλείων έχει μεταφερθεί η «Βαρουφα-μανία» καθώς τα βιβλία του υπουργού Οικονομικών ξεπουλούν σαν... τρελά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκδοτικών οίκων, στη λίστα με τα δέκα οικονομικά βιβλία που σημείωσαν τις περισσότερες πωλήσεις το διάστημα Ιανουάριος - Φεβρουάριος εντοπίζονται τέσσερα του κ. Βαρουφάκη και ένα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Οπως μάλιστα αναφέρουν στην «Καθημερινή» οι υπεύθυνοι των τεσσάρων εκδοτικών οίκων (Πατάκης, Λιβάνης, Ποταμός, Gutenberg) που έχουν εκδώσει τα έξι βιβλία του κ. Βαρουφάκη «μετά τις εκλογές τα βιβλία του σημειώνουν ανοδική ζήτηση».

Η συγγραφική πορεία του υπουργού ξεκίνησε το 2006 με πανεπιστημιακά εγχειρίδια και η δικαίωση που μεταφράζεται σε «μπεστ σέλερ» ήρθε το 2011 με το βιβλίο «Κρίσης Λεξιλόγιο» (εκδόσεις Ποταμός) το οποιο ασχολείται με την ελληνική οικονομική κρίση.

Κατα περιόδους τα βιβλία του άγγιζαν τις πρώτες θέσεις της λίστας με τα μπεστ σέλερ, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καθιερωθεί στα ευπώλητα της κατηγορίας «δοκίμια, μελέτες». Σύμφωνα με τη μηνιαία λίστα των βιβλιοπωλείων «Ιανός», στο διάστημα από 15 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου και στην κατηγορία «Οικονομία», τα τέσσερα από τα δέκα βιβλία της λίστας είναι του Γιάνη Βαρουφάκη, και ένα ενός ακόμη υπουργού, του Νίκου Κοτζιά, ενώ στη λίστα της περασμένης εβδομάδας των βιβλιοπωλείων «Παπασωτηρίου», υπήρχαν δύο βιβλία του Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με την εκδότρια του «Ποταμού», Αναστασία Λαμπρία, «τα μόνα βιβλία που κινούνται αυτή την περίοδο είναι αυτά που περιγράφουν πλευρές της κρίσης και της οικονομίας».

Τα 11.000 αντίτυπα έχει «αγγίξει» το βιβλίο «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία» που έχει κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2014 από τις εκδόσεις «Πατάκη».

Πορεία best seller έχει κάνει ακόμα ο «Παγκόσμιος Μινώταυρος» που κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Λιβάνης και ζητείται ξανά από τους αναγνώστες.

Το τελευταίο διάστημα οι τίτλοι που ξεπουλούν είναι: Το «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία» (Πατάκης), «Η γένεση της μνημονιακής Ελλάδας» (Gutenberg, απ’ όπου κυκλοφορούν άλλα τρία βιβλία του), «Παγκόσμιος Μινώταυρος» (Λιβάνης) και «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» (Ποταμός).
(Αναδημοσίευση από http://www.protothema.gr/politics/article/453576/baroufo-mania-best-seller-ola-ta-vivlia-tou-neou-upoik-/ με τίτλο " Bαρουφο-μάνια: Best seller όλα τα βιβλία του νέου ΥΠΟΙΚ


Βιογραφικό του Γιάνη Βαρουφάκη από τη βάση του ΕΚΕΒΙ http://www.biblionet.gr/author


Βαρουφάκης, Γιάνης
Ο Γιάνης Βαρουφάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Κατόπιν σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Essex, του East Anglia, του Cambridge και της Γλασκώβης. Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία και Fellow Οικονομικής και Κοινωνικής Ηθικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο. Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Ώστιν) καθώς και "Economist-in-residence" στην εταιρεία Valve Corporation, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
Από το 2000, Καθηγητής οικονομικής θεωρίας και πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2003 ίδρυσε το Διδακτορικό Προγράμμα του Τμήματος (UADPhilEcon) (το οποίο και διηύθυνε μέχρι τον Οκτώβριο του 2008). Διατελεί Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τους τίτλους "Rational Conflict" (Blackwell, 1991), "Foundations of Economics" (Routledge, 1998), "Θεωρία Παιγνίων". Είναι παντρεμένος με την Δανάη Στράτου και έχει μία κόρη, την Ξένια.
Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα.

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2014) Η γένεση της μνημονιακής Ελλάδας, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
(2014) Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία, Εκδόσεις Πατάκη
(2012) Παγκόσμιος μινώταυρος, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2011) Κρίσης λεξιλόγιο, Ποταμός
(2007) Θεωρία παιγνίων, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
(2007) Πολιτική οικονομία, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός [κείμενα, επιμέλεια]

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2014) Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, Ποταμός
(2013) Ελληνική κρίση και ευρωπαϊκή νεωτερικότητα, Κριτική
(2013) Ελληνική κρίση και ευρωπαϊκή νεωτερικότητα, Κριτική
(2013) Τέρρυ Ήγκλετον: Κείμενα για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική, Ταξιδευτής
(2010) Paul Anthony Samuelson (1915-2009): Ο θεμελιωτής της νεοκλασικής σύνθεσης, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
(2010) Σύγχρονη πολιτική οικονομία, Εκδόσεις Πατάκη
(2009) Κείμενα για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική, Το Πέρασμα
(2009) Περί φιλανθρωπίας, Art-emis
(2008) Κοινωνική θεωρία και πολιτική ευθύνη, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
(2007) Για μια προοδευτική πολιτική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2006) Το πραγματικό και το κεκτημένο, Μεταίχμιο
(2005) Μικροοικονομικά υποδείγματα μερικής και γενικής ισορροπίας, Τυπωθήτω

Λοιποί τίτλοι
(2009) Gravelle, Hugh, Μικροοικονομική, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός [επιμέλεια]

Τι γράφει ο ίδιος για την περιήγηση στη σελίδα του : http://yanisvaroufakis.eu/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/

Καλώς όρισες αναγνώστη στις σελίδες τούτες. Γνωρίζω βέβαια πως ο μόνος λόγος που επισκέπτεσαι αυτή την σελίδα είναι ότι, δυστυχέστατα, με γνώρισες λόγω της Κρίσης που έριξε την Ελλάδα σε μια ασταμάτητη δίνη. Μακάρι να παρέμενα γνωστός μόνο στους φοιτητές, στους συναδέλφους, στους φίλους…

Από τότε που η Ελλάδα πτώχευσε, περί τα τέλη του 2009, βρέθηκα ξαφνικά στα κανάλια – ελληνικά και ιδίως ξένα – επειδή έλεγα κάτι «περίεργο»:
Πως θα ήταν εγκληματικό να προσποιηθεί η κυβέρνηση, και εν γένει η εγχώρια άρχουσα τάξη, πως δεν πτωχεύσαμε και πως απλά αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ρευστότητας το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα τεράστιο δάνειο υπό όρους συρρίκνωσης του εθνικού εισοδήματος (από το οποίο θα αποπληρωθούν να παλαιά και τα νέα δάνεια).
Πως έπρεπε να αποδεχθούμε την χρεοκοπία και να την διαχειριστούμε ως χρεοκοπία, χωρίς να δανειζόμαστε προσποιούμενοι ότι όλα τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη μπορούν να αποπληρωθούν. (Δείτε εδώ ένα άρθρο του Απριλίου του 2010 το οποίο ακόμα και σήμερα αναπαράγεται από κάποιους που προσποιούνται πως γράφτηκε σήμερα!)

Αυτή η, κατ’ εμέ, λογικότατη τοποθέτηση λοιδωρήθηκε και λοιδωρείται καθώς η «καθεστηκυία τάξη» με ανέδειξε ως τον λάτρη της χρεοκοπίας (κάτι αντίστοιχο του να αποκαλείς έναν καρκινολόγο «λάτρη του καρκίνου» όταν κάνει την διάγνωση ότι, δυστυχώς, ο ασθενής πάσχει από καρκίνο.)

Πριν την Κρίση, θεωρούμην γραφικός από εκείνους που με άκουγαν να προβλέπω μια παγκόσμια, τεράστια Κρίση που θα έπληττε και την χώρα μας με τρόπο καταστροφικό. Θυμάμαι μια πολιτικο-επιστημονική συνάντηση τον Νοέμβριο του 2006, οργανωμένη από τον Όμιλο Προβληματισμού του κ. Σημίτη, στην οποία συζητείτο ο Προϋπολογισμός του τότε Υπουργού Οικονομικών, του κ. Αλογοσκούφη. Σε εκείνη την συνάντηση είχα προειδοποιήσει για την Λαίλαπα που έρχεται από τις ΗΠΑ και που απειλεί να ισοπεδώσει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Περιττό να αναφέρω την ειρωνική αντιμετώπιση των συνομιλητών μου! Μεταξύ άλλων, είχα πει:

«Σήμερα… κινδυνεύουμε από την φούσκα της αγοράς ακινήτων, των χρηματοοικονομικών παραγώγων που χτίστηκαν σε αυτήν, και των αγαθών διαρκείας. Αν σπάσει η φούσκα αυτή, και είναι σίγουρο ότι θα σπάσει, καμία μείωση επιτοκίων δεν πρόκειται να κινήσει τα κεφάλαια αυτά γρήγορα… Εδώ και 30 χρόνια ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την διεθνή οικονομία: Το διπλό έλλειμμα των ΗΠΑ. Σαν ένας Οικουμενικός Μινώταυρος καταβροχθίζει τα παγκόσμια κεφάλαια, που εθελοντικά πηγαίνουν σε αυτόν, και καθορίζει τις τύχες εκείνων που ζουν σε μέρη κοντά και μακρινά. Όταν αυτά τα δάνεια [που χτίζονται πάνω του] θα αρχίσουν να «σκάνε», μια αλυσιδωτή αντίδραση απειλεί να συμπαρασύρει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ερώτημα είναι όχι το αν κάτι τέτοιο θα συμβεί αλλά (α) πότε θα προκύψει και (β) πόσο γρήγορα θα φέρει την επόμενη μεγάλη ύφεση σε όλα τα μήκη και πλάτη της διεθνούς οικονομίας. Πρόκειται για δυσοίωνους χρησμούς που ελπίζω να αποδειχθούν κούφιοι. Αναρωτιέμαι αν ο κ. Αλογοσκούφης ή ακόμα και οι συνάδελφοί του στην Ευρώπη ασχολούνται με αυτά. Αν σκέφτονται με αυτούς τους φόβους κατά νου. Αν σχεδιάζουν την αντίδρασή τους. Ή αν, όπως πολύ φοβάμαι, αναλώνονται στον φετιχισμό των αριθμών και την απατηλή τέχνη της λογιστικής.» [Ολόκληρο το κείμενο εκείνης της τοποθέτησης πατήστε εδώ]

Όταν πλέον πράγματι έσκασε εκείνη η διεθνής φούσκα και η κρίση πέρασε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αναλώθηκα σε νέες προειδοποιήσεις:
Η Ελλάδα είναι το εργαστήριο στο οποίο παρασκευάζονται ανόητες πολιτικές που θα ρίξουν στην Καιάδα την μια μετά την άλλη τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας
Η Γερμανία τελικά θα καταβάλει τεράστιο αντίτιμο αν επιβάλει αυστηρή λιτότητα στις χώρες μας, παραλληλίζοντας το επερχόμενο Μνημόνιο με μια Νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο «κούρεμα», όσο καθυστερεί τόσο πιο αναπόφευκτο και τόσο πιο τοξικό γίνεται
Είναι λάθος ολκής να θεωρούμε πως η πτώχευση (το default) σημαίνει αναγκαστικά έξοδο από το ευρώ. Το αντίθετο μάλιστα: Για να μείνουμε στο ευρώ απαιτείται γενναίο κούρεμα
Η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και, προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με συναδέλφους μου προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις – το Modest Proposal, το οποίο τώρα βρίσκεται στην 4η έκδοσή του
Το κούρεμα που τελικά σχεδίασαν εκείνοι που μέχρι πρότινος έλεγαν ότι δεν θα γίνει έγινε με τρόπο εγκληματικό – καθώς ήταν το πρώτο βήμα για το χτίσιμο μιας νέα Κλεπτοκρατίας, θεμελιωμένης στην μαφιόζικη «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών
Η Ευρώπη, εν μέσω όλων αυτών των ζοφερών εξελίξεων, παραμένει σε κατάσταση άρνησης της οικονομικής δίνης που εξελίσσεται κάτω από την επιφάνεια της πραγματικής οικονομίας, οδηγούμενη στην αποδόμηση

Δεν σου κρύβω αγαπητέ αναγνώστη ότι κάποια στιγμή κουράστηκα. Απλά, δεν είχα άλλη επιλογή από το να συνεχίσω να γίνομαι δυσάρεστος σε αυτούς που χτίζουν μια νέα φαυλότητα σε πολιτικές που ανατροφοδοτούν την Κρίση και καταργούν την ελπίδα.

Εύχομαι στις σελίδες τούτες να βρεις κάποιες χρήσιμες ιδέες ή πληροφορίες, ανεξάρτητα του αν συμφωνείς μαζί μου ή όχι όσον αφορά τις πιο πάνω κρίσεις.

Καλή εξερεύνηση!

Μαζί τα φάγαμε; (video)
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

TERRA NULLIUS, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5FM, κάθε Δευτέρα στις 9.30πμ – πατήστε εδώ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-VIDEO-ΟΜΙΛΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, με πρόλογο για το κλείσιμο της ΕΡΤ: Ομιλία 12ης Ιουνίου 2013, Θεσσαλονίκη. Πατήστε εδώ για το video.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: Μεταξύ του επιθυμητού, του αναγκαίου και του απαραίτητου – Ομιλία 4ης Ιουνίου 2013, Αθήνα, HUB Science. Κύριο θέμα: Γιατί η παρούσα πορεία της Ευρωζώνης οδηγεί στην αποδόμηση του ευρώ και μια πρόταση τεσσάρων σημείων που θα σταματούσαν αυτή την αποδόμηση χωρίς αλλαγές στις Συνθήκες και χωρίς εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Πατήστε εδώ για την ομιλία.

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Εκδόσεις Gutenberg, 2014
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
ΜΙΑ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, Εκδόσεις Ποταμός, 2014
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ: Τα πραγματικά αίτια της κρίσης, Εκδόσεις Λιβάνη, 2012
ΚΡΙΣΗΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: Οι όροι που μας καταδυναστεύουν, Εκδόσεις Ποταμός, 2011
ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες, Εκδόσεις Gutenberg, 2007


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής, Εκδόσεις Gutenberg, 2007
ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, Εκδόσεις Gutenberg, 2005 (με τον Νίκο Θεοχαράκη)

ΣΤΗΛΕΣ-ΑΡΘΡΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
HOT DOC: Το περιοδικό δεν διατίθεται ηλεκτρονικά, παρά μόνο με συνδρομή. Προσπαθεί να επαναφέρει τον θεσμό του περιοδικού που αγοράζουμε από το περίπτερο. Σεβόμενος αυτή την αρχή, διαθέτω εδώ στους αναγνώστες άρθρα μου έως και το προτελευταίο πιο πρόσφατο.
PROTAGON: Άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στο protagon.gr θα τα βρείτε πατώντας εδώ (παραπέμπει στο αρχείο του protagon)
LIFO: Τα άρθρα μου στο περιοδικό LIFO βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ (αλλά μπορείτε να τα βρείτε και στο αρχείο του LIFO εδώ)
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από τον Γενάρη του 2013 άρχισε η επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας. Εδώ θα βρείτε τα άρθρα μου στο κυριακάτικο φύλλο με το οποίο συνεργαζόμουν μέχρι τον Αύγουστο του 2013.
ΑΥΓΗ: Από καιρού εις καιρόν, η ΑΥΓΗ δημοσιεύει συνεντεύξεις μου. Κάποιες από αυτές διατίθενται εδώ
ΕΠΟΧΗ: Συνεντεύξεις στην βδομαδιάτικη εφημερίδα Εποχή μπορείτε να βρείτε εδώ.
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ: Προσωπικές εμπειρίες και συμπεράσματα από την εισαγωγή συστημάτων αξιολόγησης στην Βρετανία και Αυστραλία – 2001
Η Πολιτική Οικονομία της Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων – 2004
Ιστορίες Γραφειοκρατίας στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο: Δύο επιστολές προς συναδέλφους – 2000 & 2005




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου